oh2kku.ham.fi

APRS juttuja

Näiltä sivuilta löytyy joitakin tiedonmurusia APRS:ään liittyen. Varsinaista esittelyä APRS:stä ei täältä löydy, semmoisen löydät suomeksi esimerkiksi OH6VM:n sivuilta ja englanniksi APRS:n alullepanijan, Bob Bruningan, WB4APR, sivuilta. stanch-harpers

Kartat

Olen pari tekemääni perl-skriptiä rasterikarttojen hakuun laittanut tänne tarjolle. Niillä on lähinnä haettavissa ja automaattisesti kalibroitavissa opaskartat Xastirille Helsinki-Espoo-Vantaa akselilta sekä muutamien yksittäisten kuntien www-sivuilta, joiden karttapalvelun tarjoaa Karttatiimi.

Nyt löytyy myös skripti karttojen hakemiseen uudistuneesta Kansalaisen Karttapaikasta, eli mistä vain Suomesta on Xastiriin haettavissa 1:16000 mittakaavaisia topografiakarttoja. Nyt skripti tekee myös gdalwarp:lla projektiokorjauksen, joten ainakaan kovin suuria projektiovirheitä ei pitäisi enää esiintyä. Karttapaikan tarjoama karttadata vain valitettavasti on muissa kuin 1:16000 mittakaavassa suhteellisen heikkolaatuista jpeg:iä, joten käyttökelpoisimpia ovat 1:16000 kartat. Kannattaa lähteä pienestä alueesta kerrallaan, katsoa esimerkiksi Karttapaikasta lounais- ja koillisnurkkien koordinaatit muutama kilometri oman kodin ympäriltä ja asettaa ne skriptiin.

Muista noudattaa karttamateriaaliin liittyviä tekijänoikeuksia, eli omaan yksityiseen käyttöön ok, mutta karttojen itsensä levittäminen edelleen on kiellettyä.

Digiroad-kartat!

Lokakuun alussa 2004 julkaistiin Digiroadin weppisivuilla näytekappaleet Digiroad-aineistosta Järvenpään osalta ESRI Shapefile formaatissa. Xastir osaa lukea ESRI Shapefilejä suoraan (kunhan Xastiriin on käännetty mukaan ESRI Shapefile -tuki, löytyy shapelib-kirjastosta), eli Digiroad-aineisto tarjoaa suoraan tarkat tiekartat Xastirille! Laajemmista aineistoista täytyy tietysti maksaa jonkun verran eikä karttoja tultane suoraan tarjoamaan yksityisille, mutta kenties jonkun yhdistyksen kautta karttoja voisi olla mahdollista saada kohtuuhintaan käyttöön.

Tässä Xastirin kuvakaappaus Järvenpään aineistosta pikaisen kokeilun tuloksena. Kuvassa karttadata näkyy vain mustina viivoina, mutta pienellä työmäärällä pitäisi olla saatavissa näkyviin myös erottelu mm. pääteiden ja sivuteiden välillä väreillä, teiden nimet ja numerot jne. Jotta tavaran sai näkyviin Xastirissa, piti digiroad_k_jarvenpaa.zip tiedostosta löytyvää DIGIROAD_LIIKENNE_ELEMENTTI.shp tiedostoa hieman käsitellä GDAL/OGR-kirjastojen mukana tulevalla ohjelmalla. Käyttämäni komento oli "ogr2ogr -nlt LINESTRING -f "ESRI Shapefile" New_Shapes DIGIROAD_LIIKENNE_ELEMENTTI.shp". Ilmeisesti Xastir ei suoraan tunnista Digiroadin käyttämiä 3-ulotteisia tiekäyriä, vaan haluaa ne 2-ulotteisina ja tuo ylläoleva komento tekee konvertoinnin (xastirin postituslistalta saatu vinkki).

OpenTracker ja OpenTRAC

N1VG:n OpenTracker on TinyTrakin avoin klooni. Eli sen kaveriksi tarvitaan GPS ja radio, jolloin OpenTracker ottaa vastaan GPS:ltä tulevan NMEA-sijaintitiedon ja lähettää sen edelleen radiolle 300/1200 bps AX.25 pakettiradiomuotoisena. Tällä hetkellä tuettuja protokollia ovat APRS ja OpenTRAC, firmwaresta oli jossain vaiheessa myös kokeiluversio BPSK31:lle. OpenTracker on myös mahdollista muuntaa yksinkertaiseksi Dallasin 1-wire sääasemaksi vaihtamalla prosessorin firmwarea. Muutama kuva rakentamastani OpenTrackerista paketoituna muovilaatikkoon löytyy toisaalta.

Vuoden 2004 lopulla Metrowerks kasvatti OpenTrackerin käyttämän HC(S)08-prosessorisarjan CodeWarrior Special Editionin (harrastuskäytössä ilmainen kääntäjä) suurimman sallitun binäärin koon 4k:sta 16k:hon. Koska OpenTrackerin käyttämässä prosessorissa on flash-muistia 8k, tästedes onnistuu koko OpenTrackerin koodin kääntäminen ilmaiseksi keneltä tahansa. Ja siten myös omat muutoksensa lähdekoodiin on mahdollista tehdä ja helposti kääntää binääriksi. Kääntäjäpaketti Windowsille on kooltaan reilut 161 megatavua ja se löytyy osoitteesta ftp://ftp.metrowerks.com/pub/embedded/HC08/CW08_V3_1_Web.exe. Special Edition lisenssiavain löytyy osoitteesta ftp://ftp.metrowerks.com/pub/embedded/HC08/CW08R31_SE2license.zip. OpenTrackerin lähdekoodit ja valmiiksi käännetyt binäärit löytyvät OpenTrackerin sivuilta.

OpenTRAC on kehitteillä oleva APRS:ää paremmin suunniteltu ja vapaa protokolla paikkatietojen välittämiseen ja hieman muuhunkin. Tällä hetkellä OpenTRAC-tukea on vielä varsin harvassa ohjelmassa/laitteessa, lähinnä sitä tukevat OpenTracker (lähetys) ja Xastir (vastaanotto). Koska protokolla on paremmin suunniteltu ja siten monessa mielessä helpommin implementoitavissa kuin APRS, kasvannee sen suosio jatkossa.

APRS-aseman suositusasetuksia

APRS-digipiitterin suositusasetuksia

Lista suomalaisista APRS-digipiittereistä löytyy nykyisin wiki.ham.fi:stä.

Palautetta otetaan vastaan mm. osoitteessa oh2kku (ät) iki.fi.

IPv6 ready